ryż dla biegacza
Ryż dobre paliwo dla biegacza ! Jest Tani, zdrowy, lekko strawny i bezglutenowy czyli…
Idealny element diety dla biegacza 🙂
Jest dużo odmian ryżu inne mniej drugie bardziej wartościowe, mnie ciekawi jedno :
„Czy warto inwestować w droższy ryż ?”
żródło:https://lepiejbiegac.pl
Patrząc na tabelkę możemy porównać wartości odżywcze i sprawdzić pod siebie na czym nam bardziej zależy.
Dla innych to będzie ilość białka innych żelaza czy magnezu.
Cena zależy od rodzaju ryżu, jego jakości (m.in. kraju pochodzenia), producenta.
Najmniej zapłacisz za zwykły ryż biały – jego cena zaczyna się już od 5 zł za kilogram.
Ryż brązowy to wydatek rzędu 8-15 zł za kilogram.
Ryż paraboiled kosztuje około 9 zł za kilogram,
Ryż jaśminowy – 10–14 zł,
Basmati – około 12-13 zł.
Najdroższą odmianą ryżu jest ryż dziki (aż 70–80 zł za kilogram).
Do najbardziej popularnych odmian ryżu należą:
Ryż długoziarnisty
Najbardziej popularny w Polsce rodzaj ryżu, należy do różnych pododmian Indica. W sklepach występuje w formie ryżu białego (oczyszczonego) oraz brązowego (naturalnego i bogatszego w składniki – na zdj.). Prawie się nie klei.
Parboiled
Przed oddzieleniem wierzchnich warstw, ziarno poddawane jest działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, w którym to procesie część składników odżywczych zostaje wtłoczona do ziarna. Dzięki temu otrzymujemy biały ryż długoziarnisty, który gotuje się podobnie krótko, nie klei się i jest sypki, a przy tym zachowuje więcej składników odżywczych, a więc jest zdrowszy od klasycznego ryżu białego.
Ryż Basmati
Długoziarnista odmiana występująca na terenach u podnóży Himalajów. Bardzo aromatyczny, o śnieżnobiałym kolorze i sypkiej konsystencji, dobrze komponuje się z potrawami o delikatnym aromacie (np. ryby i owoce morza).
około 12 zł za kilogram
Ryż jaśminowy (tajski)
Ta odmiana ryżu pochodzi z Tajlandii i posiada charakterystyczny, lekko jaśminowy aromat. Zawiera więcej skrobi niż popularny ryż długoziarnisty, przez co, po ugotowaniu, posiada bardziej kleistą konsystencję. Często spotykany jako dodatek do curry, nadaje się świetnie do wszelkich dań azjatyckich, zarówno słonych jak i słodkich, oraz deserów (np. ryż na mleku). Obecnie łatwy do kupienia w większości sklepów.
około 13 zł za kilogram
Ryż czarny
Bardzo bogata w wartości odżywcze odmiana ryżu, występuje również pod nazwą “ryż indonezyjski”. Zawiera wiele przeciwutleniaczy i spore ilości witaminy E – bardzo dobrze wpływa na stan włosów i paznokci. Podczas gotowania przybiera fioletowy kolor. Posiada wysoką wartość odżywczą oraz dużo żelaza. W przeciwieństwie do innych odmian ryżu z Azji, nie jest kleisty lub szorstki. Ziarno czarnego ryżu ma podobną ilość błonnika jak ryż brązowy. Czarny ryż posiada stosunkowo wysoką zawartość składników mineralnych i, podobnie jak większość odmian ryżu dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów. Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy w postaci witaminy E, czarny ryż bogaty jest również w liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo.
Około 15 zł za kilogram
Ryż dziki
Dziki ryż zawiera wiele witamin z grupy B, żelazo, magnez, cynk, fosfor i kwas foliowy. Ma niższy indeks glikemiczny niż brązowy ryż. Ze względu na swoje długie i ciemne ziarna oraz intensywny orzechowy aromat jest ceniony jako fantazyjny dodatek do potraw.
W porównaniu do ryżu brązowego mają więcej błonnika, żelaza, miedzi oraz białka, a mniej węglowodanów, co oznacza, że charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym.
około 60 zł
Moim zdaniem jeśli nasza dieta jest dodatkowo obfita w warzywa, owoce i inne kasze czy nasiona nie ma potrzeby wydawać 2-3 razy więcej pieniędzy na ryż . Co nie znaczy ,że w ramach urozmaicenia diety nie pozwolić sobie na droższe zamienniki 😉 a zwłaszcza dodanie do diety czarnego ryżu 🙂