Jak zrobić prosty gulasz z wołowiny?
Wołowina to trudne mięso , trzeba mieć dobre mięso i bardzo długo je dusić … około 4 godziny
… i tak nie mamy gwarancji, że wszystko się uda 😀
Mimo wszystko, jednak warto 😉 nie ma to jak delikatnie rozpływające się w ustach mięsko 🙂
A poza tym wołowina to bardzo zdrowe mięso lecz nie należy z nim przesadzać. Raz w tygodniu będzie najwłaściwsze dla organizmu.
Mięso wołowe jest dobrym źródłem witamin A, E, kobalaminy, tiaminy, pirydoksyny. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, dlatego warto wykorzystywać je przy anemii, po za tym jest dobrym źródłem kreatyny.
Przepis na gulasz wołowy:
- cebula
- pieczarki
- kostka wołowa (np. knorr)
- mięso (np.wołowina na gulasz)
- odrobina mąki
- sól, pieprz , przyparwy
Najpierw myjemy mięso , suszymy je na ręczniku papierowym , następnie oprószamy mąką.
Kroimy drobno cebulę i trochę grubiej pieczarki.
Pieczarki dusimy i odstawiamy.
Wyjmujemy gruby garnek , lejemy nie za dużą ilość oleju. Czekamy, aż się rozgrzeje, następnie wrzucamy mięso. Smażymy z jednej i z drugiej strony. Dodajemy cebulę i smażymy parę minut. Dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy, smażymy jeszcze z 2 minutki i zalewamy ciepłą wodą.
Dusimy 3-4 godziny ciągle podlewając. W między czasie wrzucamy dwie kostki pieczeniowe. I to tyle 🙂
Mam nadzieję, że Wam wyjdzie gulasz z wołowiny 🙂