Polskie zamienniki zagranicznych produktów
Świat ogarnęła moda na tak zwane superfoods.
Coraz częściej słyszmy o nowym superprodukcie który posiada niezwykłe właściwości, a w mediach słyszymy :”jeśli będziesz to jadł unikniesz tego ,tego i tamtego, będziesz piękny, młody i sprawny „
A my, że lubimy nowości, lubimy poczuć „luksus” łapiemy się na te reklamy które nam pięknie i szybko czyszczą portfele 😉 Ja nie twierdze żeby z nich nie korzystać. Ba! twierdzę że warto je wprowadzać do menu ale
większość z tych produktów to egzotyczne produkty, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne i nie każdego stać na codzienne włączanie ich do diety… ale nie ma co się martwić 😉
Nasze „zwykłe” produkty o nie zwykłej mocy nie ustępują niczym tym egzotycznym 😉
Warto pamiętać, że produkty kupowane lokalnie i sezonowo odznaczają się wysoką wartością odżywczą, są znacznie tańsze i zdrowsze od tych importowanych z zagranicy, dlatego że należą do naszej strefy klimatycznej i pory roku.
Przedstawię Ci parę zamienników 🙂 :
1. Soczewica zamiast komosy ryżowej
Oba składniki posiadają wysoka zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, są też dobrym źródłem błonnika i witamin grupy B. Różnią się przede wszystkim ceną. Za Quinoa zapłacimy ok. 30zł za kilogram, za soczewice niecałe 20zł/kg.
Równie bogate w minerały i stanowiące źródło cennych aminokwasów kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną i jaglaną.
2. Żurawina zamiast jagód goji
Popularne w fit świecie jagody goji posiadają wiele mikroelementów, a także witaminy C i B. Dobrze wpływają na wzrok, korzystnie wpływają na wątrobę, ale też niwelują zmęczenie. Dużo w tym prawdy ale nie do końca… właściwości te są podawane dla świeżych owoców natomiast do nas trafiają już wysuszone i nie wiadomo jak długo leżakujące…
Ich tańszym odpowiednikiem będzie żurawina. Broni się równie dobrym składem, a wiele niższą ceną, bo różnica to ponad 15zł za kilogram.
3.Siemię lniane, mak czy sezam zamiast nasion chia
Zarówno chia jak i siemię posiadają wiele kwasów omega-3, natomiast mak i sezam wapń i minerały.. Posiadają dużo białka i błonnika.. Różnica w cenie? Kilkadziesiąt złotych.
4.Natka pietruszki zamiast spiruliny
Spirulina to nic innego jak algi morskie.. Zawierają wiele białka, witamin A, E i B. Mają działanie antywirusowe, zmniejszają poziom cholesterolu oraz wzmacniają organizm. Takie same właściwości ma natka pietruszki. W sezonie jest bardzo tania. Na okres zimowy można ją nawet zamrozić. Cenowo wyjdzie nas dużo korzystniej. Sprawdzi się też tutaj szpinak, a ten w sklepach mamy dostępny przez cały rok.
5.Łosoś
To prawdopodobnie jedna z najzdrowsza z ryb, chociaż dużo straciła przez warunki hodowlane oraz skażenie oceanów. Obiad z łososiem może być dobrym pomysłem na szczególną okazję, ale mało kto może sobie na niego pozwolić w dzień powszedni. Tymczasem, białko i kwasy tłuszczowe omega 3 znajdziemy też w śledziach, pstrąg
u, sardynkach i makrelach, które równie dobrze da się wkomponować w wykwintne dania i sałatki.
6.Szparagi
W sumie nie wiem dlaczego są takie drogie 😛 W smaku praktycznie nie wyczuwalne … Kojarzą się eleganckimi kolacjami i kosztują niemało jako produkt luksusowy. Ich zalety zdrowotne polegają na wysokiej zawartości witaminy K, błonnika, kwasu foliowego, selenu, miedzi, a także witamin A, C i E, potasu i żelaza. Podobne właściwości mają jednak mniej eleganckie, ale równie zdrowe brokuł, kalafior i kapusta!
7.Woda kokosowa
Jest idealnym naturalnym elektrolitem, który poleca się do uzupełniania płynów i minerałów po wysiłku fizycznym, biegunce czy wymiotach, ale nie jest ona w żaden sposób niezastąpiona. Picie wody z cytryną i podjadanie banana będzie równie efektywne!
8. Avocado
Do miłości do niego musiałam chyba dorosnąć 😉 nie ukrywam że na samym początku nie zbyt mi smakowało a teraz mogłabym codziennie ;p
Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3g na 100g owocu).
Niestety nie znalazłam typowych zamienników ale myślę, że orzechy włoskie czy laskowe będą dobrym zamiennikiem 🙂
https://www.instagram.com/insportstyle1/
Bardzo interesujący artykuł 🙂