Oferta: ćwiczenia biegowe, blog o bieganiu, bieganie a jedzenie, bieganie, buty do biegania, przepisy na sałatki, fit przepisy, dietetyczne przepisy, zdrowe jedzenie, dieta, sport, aktywnosc, zdrowie, zdrowe odżywianie, zdrowa żywność, zdrowe śniadanie, dieta bezglutenowa, dieta lekkostrawna, odchudzanie, omlet, omlet na słodko, omlet przepis, jak zrobić omlet

Nietypowy Makaron – makaron inaczej

Nietypowy Makaron

Blog z pasją. Blog będzie odpowiedzią na różne pytanie które nurtują mnie, może i Was jako biegacza lub po prostu osoby aktywne fizycznie. Moje porady, teksty napisane są z doświadczenia jakie zebrałam

Ostatnio jestem na etapie poszukiwania ciekawych opcji makaronów…. , dlaczego?

Dlatego , że chciałabym urozmaicić swoją dietę, poznać nowe smaki i odżywić bardziej swoje dania.

Oczywiście na pierwszy rzut poszły makarony kukurydziane , z powodu swojej dobrej ceny .

Czy polecam ? i tak i nie.
Smakowo są neutralne ,oczywiście nie tak jak tradycyjne ale da się je przemycić jako ten zwykły makaron.

Moim hitem miesiąca są te z biedronki na razie przetestowałam makaron „białkowy” z soczewicy .
Jest oczywiście bardziej wartościowy niż tradycyjny , jest bez glutenu, a to chyba ważne w dzisiejszych czasach 😉 W smaku jest bardziej wyrazisty niż pszenny ale przy dodatku warzyw, sosu , przypraw ginie jego smak 🙂

Większy minus to cena, za 250 gram trzeba wydać 5 zł.  Kukurydziany lub pszenny to cena około 3 zł za 500 gram.

Jednak wydaje mi się, że raz na jakiś czas jako urozmaicenie diety i sposób na polepszenie naszego zdrowia warto na taki nietypowy makaron się skusić 😉

A co mamy na zdjęciu?  

Bardzo ekspresowe danie na dwa dni 😉

Jako, że wracam do domu dopiero po godzinie 19 nie mam czasu ani chęci na wytrawne gotowanie ;p
Upraszczam swoje gotowanie ,ale dbam o jego wartościowość i kalorykę 🙂

* Wszystkie produkty zakupicie  w biedronce

  • Makaron z soczewicy
  • passata
  • jedną cebulę
  • mieszanka warzyw 750 gram ( zwykłe lub mieszanka chińska)
  • mięso wołowo-wieprzowe
  • ser /mozzarella
  • pietruszka , przyprawy
  • Duża patelnia 😉

Przygotowanie: kroimy cebulę i podsmażamy razem z mięsem mielonym, gdy już się podsmaży dodajemy warzywa i smażymy dalej na małym ogniu . W między czasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy makaron, gotujemy jakieś 12 min. Do patelni wrzucamy passatę, ser lub mozzarellę.  Solimy, pieprzymy dodajemy przyprawy jakie lubimy np. bazylię. Przykrywamy.

Odsadzamy makaron.  Wsypujemy makaron na głęboki talerz, dodajemy farsz i posypujemy pietruszką.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz