Zupa krem brokułowa
To łatwa, lekko strawna i stosunkowo szybka do przygotowaniu zupa.
Swoim pięknym zielonym kolorem świetnie rozpoczyna wiosnę 🙂 no i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na pewno na obiedzie z rodzinką zrobi wrażenie 😉
Jest zupą uniwersalną, może być podawana na gorąco lub jako chłodnik.
Może być fit przystawką z dodatkiem prażonych pestek dyni czy migdałów lub jako syty obiad z kaszą i mięskiem 🙂
Brokuły są bardzo zdrowe – ich spożywanie jest bardzo korzystne dla zdrowia.
Mają właściwości przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok, korzystnie wpływają na stan przewodu pokarmowego, mają działanie przeciwzapalne.
Pomagają w leczeniu anemii, dostarczają witamin i są po prostu smaczne 😉
Co jeszcze w sobie zawierają? 😉
1) witaminy A i K, które pomagają wchłaniać przez organizm witaminę D.
2) karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które poprawiają wzrok
3) potas – pomaga obniżeniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi, sprzyja udrożnieniu naczyń krwionośnych, zapobiega skurczom
4) błonnik – w ilości 2,6 g na porcję, dzięki czemu 100 g brokułów zawiera jedynie 34 kalorie;
Składniki:
– 2 cebule
– 3 marchewki
– 500 g różyczek brokuła
– 3-4 ziemniaki
– 1-1,5 litra bulionu warzywnego
– oliwa
– sól, pieprz
– śmietana, szczypta słodkiej papryki, ew. płatki migdałowe, groszek ptysiowy, grzanki
Gotujemy warzywa: brokuły osobno, resztę towarzystwa osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól (warzywa, które są za szybko solone dłużej się gotują).
Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka zalewamy 0,5 l bulionu z kurczaka i miksujemy (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzucamy po prostu brokuły i miksujemy. Warto zrobić wywar na kościach lub skrzydełkach z kurczaka).
Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku.
Zupę możemy podać ze śmietaną /prażonymi płatkami migdałowymi lub dyni 🙂 Smacznego 🙂