Jak zrobić omleta?
Każdy kto mnie zna wie, że uwielbiam omlety 😀 Jem je praktycznie codziennie (sprawdź TU ) …. i najlepsze, nie nudzą mi się 🙂
Można je zrobić na słodko czy na wytrawnie. Dodasz różnych składników i masz innego omleta 😀 Ja preferuje przed treningiem omlet na słodko natomiast gdy wiem, że trening jest wieczorem serwuje sobie na wytrawnie z warzywkami i mięskiem 🙂
Lubię również wrzucić do omleta pokrojonego banana ^^ jest wtedy pysznie podsmażony 😀
Zrobienie fajnego omleta to wcale nie taka prosta sprawa, a zwłaszcza gdy chcemy go zrobić bezglutenowego 🙂 Mąka bezglutenowa ładnie nam skleja omleta i go podnosi, ale dla chcącego nic trudnego 😉
Podam Wam kilka propozycji na zrobienie „fit” omleta
Oczywiście składniki możemy lekko modyfikować 😉
1. Wersja podstawowa z mąką pszenną 370kcal / 440kcal
Zrobienie omleta z mąką pszenną to dość prosta sprawa bo zazwyczaj się udaje 😉
Nie bój się mąki pszennej jeśli nie cierpisz na celiake! Ja jestem zwolennikiem „ograniczania” 😉
Dla smaku zazwyczaj dodaje odżywki białkowej (na rynku jest tyle fajnych smaków, które urozmaicą nam omleta)
– 2 łyżki mąki pszennej (ok. 90kcal)
– 1 łyżka odżywki białkowej (ok. 40 kcal)
– 3 jajka (ok. 240 kcal)
– pól szklanki wody lub mleka 2% (0 kcal/70kcal)
= 370
Najpierw suche składniki , później jajka i na końcu dolewamy wody 🙂 Staramy się smażyć na wolnym ogniu 😉
2. Wersja „mieszana” 385/455
– 1 łyżka mąki pszennej/owsianej ( ok.45 kcal)
– 1 łyżka mąki bezglutenowej (ryżowa,kokosowa, jaglana itp) (ok .60 kcal)
– 1 łyżka odżywki białkowej
– 3 jajka (240 kcal)
– mleko/woda
3. Wersja bezglutenowa ok 380/450
– 2 łyżki mąki bezglutenowej ( jaglana, ryżowa, kukurydziana) ok.100kcal
– 1 łyzka odżywki białkowej lub budyniu
– 3 jajka
– woda/mleko
* mąka kokosowa też jest bezglutenowa ale niestety jest bardzo ciężka w użyciu dlatego zawsze powinno używać się jej z czymś 🙂
super. Zaraz spróbuje 🙂
Pysznie 🙂 proste i zdrowe 🙂