Oferta: ćwiczenia biegowe, blog o bieganiu, bieganie a jedzenie, bieganie, buty do biegania, przepisy na sałatki, fit przepisy, dietetyczne przepisy, zdrowe jedzenie, dieta, sport, aktywnosc, zdrowie, zdrowe odżywianie, zdrowa żywność, zdrowe śniadanie, dieta bezglutenowa, dieta lekkostrawna, odchudzanie, omlet, omlet na słodko, omlet przepis, jak zrobić omlet

Tradycyjny Jabłecznik z czekoladową kruszonką

Tradycyjny Jabłecznik z czekoladową kruszonką

Blog z pasją. Blog będzie odpowiedzią na różne pytanie które nurtują mnie, może i Was jako biegacza lub po prostu osoby aktywne fizycznie. Moje porady, teksty napisane są z doświadczenia jakie zebrałam

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam jabłecznik/szarlotkę , ogólnie wszystko co związane z prażonymi jabłkami 😀

Jabłecznik ma również jedną ważną zaletę 😉 Praktycznie zawsze się udaje 😀

Ciekawe czy się ze mną zgadzacie ? 😉

Podaje Wam przepis z którego skorzystałam w ostatni weekend 😉 Jest prosty i tani 😀 i zawiera dwa składniki, które uwielbiam , to znaczy: jabłka i kruszonkę 😉

Przepis :

  • 400 gram mąki pszennej
  • 150 gram mąki ziemniaczanej
  • 250 gram masła (temperatura pokojowa)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 /200 gram cukru w zależności jak słodkie preferujecie 😉
  • cynamon
  • kakao
  • 3 jajka
  • mleko
  • jabłka 2 kg(najlepiej twarde kwaskowate)

Blog z pasją. Blog będzie odpowiedzią na różne pytanie które nurtują mnie, może i Was jako biegacza lub po prostu osoby aktywne fizycznie. Moje porady, teksty napisane są z doświadczenia jakie zebrałam

Przygotowania :

Do miski wsypujemy przesianą mąkę jedną i drugą do tego kroimy masło w kawałeczki , wbijamy jajka , wlewamy około 200 ml mleka , cukier , proszek , cukier waniliowy . Wszystko razem ugniatamy , może być rękoma 🙂 Jeśli jest za gęste dolewamy mleka tyle aby ciasto było zwarte ale elastyczne. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki.

W między czasie robimy jabłka . Obieramy , kroimy w kawałeczki wkładamy do rondelka . prażymy na małym ogniu , później do rondelka wsypujemy cynamon i troszkę cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Po około godzinie . Wyjmujemy ciasto -jedną część rozwałkujemy lub wylepiamy w brytfannie, nakłuwamy widelcem a następnie wykładamy jabłka. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i kruszymy lub wykładamy ciasto na wierzchu. Nagrzewamy piekarnik do 180 % i wkładamy ciasto na około 40 min. 🙂 Tradycyjnie i szybko 😉 smacznego 🙂

Dodaj komentarz