Tradycyjny Jabłecznik z czekoladową kruszonką
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam jabłecznik/szarlotkę , ogólnie wszystko co związane z prażonymi jabłkami 😀
Jabłecznik ma również jedną ważną zaletę 😉 Praktycznie zawsze się udaje 😀
Ciekawe czy się ze mną zgadzacie ? 😉
Podaje Wam przepis z którego skorzystałam w ostatni weekend 😉 Jest prosty i tani 😀 i zawiera dwa składniki, które uwielbiam , to znaczy: jabłka i kruszonkę 😉
Przepis :
- 400 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki ziemniaczanej
- 250 gram masła (temperatura pokojowa)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 /200 gram cukru w zależności jak słodkie preferujecie 😉
- cynamon
- kakao
- 3 jajka
- mleko
- jabłka 2 kg(najlepiej twarde kwaskowate)
Przygotowania :
Do miski wsypujemy przesianą mąkę jedną i drugą do tego kroimy masło w kawałeczki , wbijamy jajka , wlewamy około 200 ml mleka , cukier , proszek , cukier waniliowy . Wszystko razem ugniatamy , może być rękoma 🙂 Jeśli jest za gęste dolewamy mleka tyle aby ciasto było zwarte ale elastyczne. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki.
W między czasie robimy jabłka . Obieramy , kroimy w kawałeczki wkładamy do rondelka . prażymy na małym ogniu , później do rondelka wsypujemy cynamon i troszkę cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
Po około godzinie . Wyjmujemy ciasto -jedną część rozwałkujemy lub wylepiamy w brytfannie, nakłuwamy widelcem a następnie wykładamy jabłka. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i kruszymy lub wykładamy ciasto na wierzchu. Nagrzewamy piekarnik do 180 % i wkładamy ciasto na około 40 min. 🙂 Tradycyjnie i szybko 😉 smacznego 🙂