Oferta: ćwiczenia biegowe, blog o bieganiu, bieganie a jedzenie, bieganie, buty do biegania, przepisy na sałatki, fit przepisy, dietetyczne przepisy, zdrowe jedzenie, dieta, sport, aktywnosc, zdrowie, zdrowe odżywianie, zdrowa żywność, zdrowe śniadanie, dieta bezglutenowa, dieta lekkostrawna, odchudzanie, omlet, omlet na słodko, omlet przepis, jak zrobić omlet

Faszerowana Papryka z kaszą – dietetyczny przepis

Faszerowana Papryka z kaszą – dietetyczny przepis

 

Cześć kochani 🙂

Gotować bardzo lubię, ale niestety dużo czasu na to nie mam 🙁 praca, treningi wracasz do domu i jest po 19 😉
Dlatego W kuchni preferuje zasadę 4 Pyszne,Proste,Pożywne i Prędkie  😀 😉

To danie, które  na pewno wywoła „Wow” u gości , a jest naprawdę proste i pełnowartościowe 🙂
Zacznijmy od Papryki Czerwonej 😉
Jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C
(w średniej sztuce papryki ważącej około 200 g jest 288 mg witaminy C). Oprócz wit. C w papryce znajdziemy też witaminę E,
prowitaminę A, witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3).

Oprócz witamin i minerałów, papryka zawiera:

-polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe, są to m.in kwasy fenolowe, flawonoidy;
-antocyjany;
-karotenoidy (przeciwutleniacze)

Kasza Bulgur

Kasza bulgur wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

Kasza bulgur zawiera ściśle ze sobą współpracujące składniki mineralne : Potas , magnez i sód
które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego razem obniżają ciśnienie krwi,
a w czasie wysiłku fizycznego wzmaga skurcze serca, by lepiej dotlenić organizm.

Blog z pasją. Blog będzie odpowiedzią na różne pytanie które nurtują mnie, może i Was jako biegacza lub po prostu osoby aktywne fizycznie. Moje porady, teksty napisane są z doświadczenia jakie zebrałam

PRZEPIS :

  • 4 / 5 Papryki
  • opakowanie mięsa mielonego z indyka
  • opakowanie kaszy bulgur ( ja uzyłam mieszanki od Malvit bardzo lubię ich mieszanki 🙂 )/ można również użyć ryżu

*Gdy nie używacie mieszanek radzę dodać jeszcze jakiś wcześniej podgotowanych i pokrojonych na drobno warzyw : np. marchewka, seler, fasola itp.

  • 2 cebulki
  • przyprawy
  • pomidorki
  • ser mozzarella

Przygotowanie: 

W rondelku gotujemy kaszę i studzimy.
Kroimy cebulkę i podsmażamy delikatnie na oleju. Po chwili wrzucamy mięso. Podsmażamy.
Następnie wrzucamy mieszankę kaszy, dodajemy przyprawy (np. mieszanka do kurczaka/gyrosa itp.) wszystko mieszamy i odstawiamy aby lekko ostygło.

Włączamy piekarnik

Zabieramy się do papryk 😉 Są dwie opcje : 1. Wycinamy górę i wyciągamy środek i stawiamy paprykę 2. Przepoławiamy na pół , wyciągamy środek i kładziemy połówki

Nadziewamy papryki, kroimy małe pomidorki i wciskamy w farsz, na to kładziemy plaster mozzarelli i wstawiamy papryki do piekarnika na 30 min na 180 stopni.

Smacznego 🙂  

 

2 myśli na temat “Faszerowana Papryka z kaszą – dietetyczny przepis

Dodaj komentarz