Ekspresowy krem czekoladowy z awokado to sposób na zdrowszą wersje słynnej nutelli.
Najpierw trochę o awokado 🙂
Awokado jest pełne wartości odżywczych.
W przeciwieństwie do większości popularnych owoców, w awokado mało jest cukrów prostych. Awokado jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.4 Dzięki obecności tych tłuszczów cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.
Ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest niekiedy jako gruszka aligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką.
W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.
Awokado a cholesterol
W średniej wielkości awokado (270 g) jest ok. 40 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia. Beta – sitosterol znajdujący się w jednonienasyconych tłuszczach pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów. Pozwala również utrzymywać prawidłowy poziom „dobrego cholesterolu” HDL. Oznacza to, że awokado będzie też dobrym wyborem dla osób chorujących na miażdżycę.
Awokado a cukrzyca
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II.
Jeśli nie przypadł Ci do gustu smak awokado to może moja wersja Ci przypadnie? 🙂
Jest szybka, zdrowa i czekoladowa 😀
A potrzebne są Ci tylko trzy składniki 😀 *wersja podstawowa
– Awokado
– kakao
– miód
Awokado powinno być miękkie wtedy nie będzie problemu żeby go rozgnieść 😉
Awokado mieszamy z łyżeczką kakao i łyżką miodu i tyle 😀
Chyba, że chcesz bardziej „rozbudowany krem” to polecam Ci jeszcze wmieszać w to : masło orzechowe/pokrojone drobno orzechy laskowe/wiórki kokosowe 😉