Oferta: ćwiczenia biegowe, blog o bieganiu, bieganie a jedzenie, bieganie, buty do biegania, przepisy na sałatki, fit przepisy, dietetyczne przepisy, zdrowe jedzenie, dieta, sport, aktywnosc, zdrowie, zdrowe odżywianie, zdrowa żywność, zdrowe śniadanie, dieta bezglutenowa, dieta lekkostrawna, odchudzanie, omlet, omlet na słodko, omlet przepis, jak zrobić omlet

Bezglutenowe gofry czekoladowo-kokosowe

Bezglutenowe gofry czekoladowo-kokosowe

Czy Wam też czekolada kojarzy się z ciepłym wieczorkiem, kocykiem i kubkiem gorącej czekolady? 🙂
A Komu się nie marzy ciepły gofr po przyjściu z pracy? 😉
Myślę, że każdy by się skusił a zwłaszcza na tego w zdrowszej wersji
(ale nie ustępując smakowi tradycyjnemu :))

Blog z pasją. Blog będzie odpowiedzią na różne pytanie które nurtują mnie, może i Was jako biegacza lub po prostu osoby aktywne fizycznie. Moje porady, teksty napisane są z doświadczenia jakie zebrałam

 

Przepis:
Bezglutenowe gofry czekoladowo-kokosowe  z mąki kokosowej:

Składniki:
– pół szklanki mąki kokosowej (jeśli przesiejesz przez sitko, mąka będzie bardziej pulchna i bez grudek)
– 5 jajek
– 2 łyżki stołowe oleju np. kokosowego, klarowanego
– coś do posłodzenia (to zależy od twoich preferencji 😉 )
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka kakao (ciemne)
– szczypta soli
– odrobina wody niegazowanej
opcjonalnie: aromat z wanilii bez dodatku cukru i cynamon

 

Przygotowanie:
Włącz gofrownicę, żeby się rozgrzała. (dla pierwszych gofrów możesz ją trochę natłuścić)
Rozpuść olej kokosowy lub masło i wymieszaj w blenderze z jajkami aż uzyskasz jednolitą masę.
Dodaj teraz szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao, jakiś syrop lub miód, opcjonalnie możesz dodać odrobinę wanilii lub/i cynamonu. Wszystko znowu wymieszaj.
Na koniec dosyp przesianą mąkę kokosową.
Miksując dolewam odrobinę wody aby uzyskać masę jak gęsta śmietana
Masa powinna być dosyć gęsta ale taka która da się nalać łyżką do zupy
Lepiej żeby była za gęsta niż za rzadka 😉
No to teraz weź łyżkę do zupy ,nabierz masę i wylej na rozgrzaną gofrownicę 🙂

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz