Oferta: ćwiczenia biegowe, blog o bieganiu, bieganie a jedzenie, bieganie, buty do biegania, przepisy na sałatki, fit przepisy, dietetyczne przepisy, zdrowe jedzenie, dieta, sport, aktywnosc, zdrowie, zdrowe odżywianie, zdrowa żywność, zdrowe śniadanie, dieta bezglutenowa, dieta lekkostrawna, odchudzanie, omlet, omlet na słodko, omlet przepis, jak zrobić omlet

Batatowe brownie – Przepis

Batatowe brownie – Przepis

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany batatów są bowiem źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Jeszcze inne zawierają likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca.
Oczywiście są droższe od naszych ziemniaczków ale przecież nie są one naszym głównym źródłem diety tylko dodatkiem 🙂
Ciasto jest pyszne, bez glutenu a jego konsystencja jest zbita właśnie przypominająca brownie 🙂

Przepis: (na małą foremkę)
– 500gram ugotowanego do miękkości batatów
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 miarka odżywki białkowej ( u mnie smak toffi, nada się również czekolada , jeśli bez odżywki białkowej to jedna łyżka więcej mąki)
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
– 1 łyżka kakao
– coś do posłodzenia
– łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem miksujemy dolewając odrobinę wody. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę 🙂
Pieczemy około 30 min w 180*C 🙂

Dajcie znać czy wypróbowaliście 🙂

Dodaj komentarz